Katsaus Puhurin kasvun vuoteen 2023

Vuosi 2023 oli Puhurille kehityksen vuosi. Vuoden aikana Puhurin tuulivoimakapasiteetti kasvoi merkittävästi kahden tuulipuiston valmistumisen myötä, ja tuulipuistohankkeissa otettiin harppauksia eteenpäin. Vuoden aikana myös yhtiön muut uusiutuvan energian hankkeet etenivät.

Tuulivoimakapasiteetti kasvoi 90 MW

Puhuri vastaanotti Keson ja Kaukasen tuulipuistot tuulivoimalatoimittaja Vestakselta maaliskuussa. Keson ja Kaukasen tuulipuistojen myötä Puhurin operoimien tuulipuistojen yhteenlaskettu teho kipusi 250 MW:iin. Omistamiensa Parhan, Hankilan, Keson, Kaukasen ja Kopsa II -tuulipuistojen lisäksi Puhuri operoi Ristivedon, Pyhänkosken ja Mäkelänkankaan tuulipuistoja. Keson ja Kaukasen tuulipuistoissa Puhuri on enemmistöomistaja, 34,1 % puistoista omistaa sijoitusyhtiö B-Capital Partners.

Keskiviikkoon 20.12. mennessä Puhurin operoinnissa olevat tuulipuistot ovat tuottaneet yhteensä 670 GWh puhdasta energiaa omistajilleen. Tuotetun sähkön määrä vastaa noin 40 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta, ja noin 5 % Suomessa vuoden aikana tuotetusta tuulisähköstä.

Puhurin operoimiin tuulipuistoihin voi tutustua tarkemmin verkkosivuillamme

Kehityshankkeet etenivät 

Puhurilla on kehitysvaiheessa olevia tuulipuistohankkeita useiden satojen megawattien edestä Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja eteläisessä Lapissa. Rakentamisvalmiit hankkeet sijaitsevat Sallassa, Raahessa ja Pyhäjärvellä.  

Kehitysvaiheessa oleviin tuulipuistohankkeisiin voi tutustua tarkemmin täältä.

Aurinkovoimaa tuulivoiman rinnalle  

Elokuussa 2023 Puhurin tytäryhtiö Kannuksen Hietakangas teki sopimuksen Puhuri-perheen ensimmäisen aurinkovoimapuiston kokonaistoimituksesta Solarigo Systems Oy:n kanssa. Aurinkopuisto koostuu 8000 kaksipuoleisesta aurinkopaneelista, ja on teholtaan 5 MW. Rakentamistyöt käynnistyivät alkusyksystä, ja puiston on määrä olla kaupallisessa tuotannossa loppuvuodesta 2024.  

Puhuri kehittää aurinkovoimahankkeita usean sadan megawatin edestä. Aurinkovoimaa kehitetään yhtiön omille maa-alueille, ensisijaisesti tuulipuistohankkeiden yhteyteen.  

Puhuri mukana myös muissa uusiutuvan energian hankkeissa 

Puhurin tytäryhtiö Raahen Monivoima valmistelee hanketta, jossa yhdistyvät tuuli- ja aurinkoenergialla tuotetun sähkön varastointi, vihreän vedyn tuotantolaitos ja vetyvarasto. Kokonaisuutta optimoidaan älykkäällä ohjausjärjestelmällä, joka mahdollistaa vastaamisen sähköverkon joustotarpeisiin. 

Helmikuussa 2023 työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisille energiainvestoinneille suunnattua tukea 5,7 miljoonaa euroa. Hankkeen kehitystyö on jatkunut aktiivisena yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa.

Joulukuussa Puhurin sisaryhtiö Piipsan Tuulivoima käynnisti yhteistyön Liquid Windin ja NordFuelin kanssa synteettisen polttoaineen tuotantolaitoksen rakentamiseksi Haapavedelle. Yhtiöt allekirjoittivat loppuvuodesta aiesopimuksen, jonka myötä laaditaan toteutettavuusselvitys e-Metanolia tuottavan laitoksen rakentamiseksi NordFuelin valmisteleman biojalostamon yhteyteen. E-Metanolin tuotantolaitoksen tarvitsema sähkö on määrä kattaa Piipsan Tuulivoiman tuottamalla tuulivoimalla.

Tuomas Ylimaula toimitusjohtajaksi kesäkuussa 

Puhurin toimitusjohtaja vaihtui 1. kesäkuuta, kun Tuomas Ylimaula aloitti tehtävässä. Ylimaula työskenteli aikaisemmin usean vuoden ajan Puhurin tuulivoimapäällikkönä.  

Edeltäneiden vuosien aikana Puhurin henkilökunta on kasvanut useilla työntekijöillä. Vuoden 2023 aikana yhtiön toimintatapoja on kehitetty vastaamaan kasvaneen organisaation tarpeisiin. Puhurin päätoimipaikka on Haapavesi, lisäksi toimipisteet löytyvät Oulunsalosta ja Kemijärveltä. Puhurilla on tällä hetkellä 18 työntekijää.  

Puhurin omistajakunnassa ei ole vuoden aikana tapahtunut muutoksia. Puhurin omistaa 27 paikallista energiayhtiötä.

Vastuullisuus ja luonnon monimuotoisuus toiminnan keskiöön

Vuoden 2023 aikana Puhurissa käynnistettiin vastuullisuusohjelman ja toimintajärjestelmän kehittäminen.  

Lisäksi käynnistimme Puhuri MONIMUOTO -ohjelman pilotoinnin Haapavedellä sijaitsevan Hankilan tuulipuiston alueella. Puhuri MONIMUOTO on ohjelma, jolla tuemme hankealueidemme luonnon ja virkistyskäytön monimuotoisuutta.

Energiahankkeiden kehittäminen on yhteistyötä

Vuoden aikana Puhuri on tehnyt tiivistä yhteistyötä lukuisten sidosryhmien kanssa. Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme erinomaisesta yhteistyötä tänä vuonna, ja toivottaa hyvää ja toivorikasta uutta vuotta 2024!  

Lisätietoa Puhurista ja energiahankkeistamme löydät verkkosivuiltamme. Lisäksi voit seurata meitä sosiaalisen median kanavissamme Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä