Suomi English
Uutiset
Uutiset

Puhuri Oy:n Kopsan tuulipuisto vihittiin käyttöön

Julkaistu: 15.10.2013
Puhuri Oy:n Raahen Kopsassa sijaitseva tuulipuisto vihittiin tänään käyttöön. Puisto koostuu seitsemästä Siemens Osakeyhtiön toimittamasta tuulivoimalasta.

Yksittäisen tuulivoimalan nimellisteho on 3,0 megawattia ja seitsemän voimalaa yhdessä tuottavat arviolta noin 75 GWh sähköä vuodessa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on noin 200 metriä, joka muodostuu 142,5 metrin napakorkeudesta ja 113 metrin roottorista. Voimalat ovat napakorkeudeltaan Suomen korkeimmat. Puisto liittyy kantaverkkoyhtiö Fingridin 110 kV:n voimalinjaan uuden Pirttiselän muuntoaseman kautta. Investoinnin kokonaisarvo on noin 35 miljoona euroa.

Kopsa-projektin nyt vihityn ensimmäisen vaiheen luvitus valmistui toukokuussa 2012. Maanrakennus- ja perustustyöt tehtiin pääosin vuoden 2012 syksyllä. Koneiden asennus alkoi keväällä 2013. Juhannuksena 2013 ensimmäiset sähköt oli jo tuotettu valtakunnan verkkoon.

Kopsan tuulivoimapuisto on ensimmäinen tuulivoimapuisto maassamme, johon on laadittu sekä ympäristönvaikutusten arviointi että kaava. Hankkeen toteutumisen edellytyksenä oli myös lentokorkeuteen ja tutkiin liittyvien määräysten yhteensovittaminen tuulivoimarakentamisen kanssa. Tämä on onnistunut, koska viranomaisyhteistyö niin maakunnassa kuin valtakunnallisten toimijoiden kanssa on ollut rakentavaa ja tehokasta.

Maanrakennus, kaapelointi ja perustustöissä käytettiin paikallista osaamista. Maanrakennustyöt suoritti Pentti Hämeenaho Oy, kaapelointityöt Pohjolan Werkonrakennus ja perustustyöt VRJ Group Oy.

Kopsan tuulipuiston toisen vaiheen rakennustyöt alkamaisillaan

Kopsan tuulipuiston toisen vaiheen rakennustyöt päästäneen aloittamaan ensi viikolla.

Kopsan toisen vaiheen käynnistymisen ehto muun luvitustyön lisäksi on ollut Raahen seudun ilmavalvontatutkien yhteensovittaminen tuulivoimaloiden kanssa. Tästä asiasta eduskunta sääti erityisen lain kesäkuussa 2013.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Antti Vilkuna  0440 220 919

projektipäällikkö Tuomas Ylimaula 050 4549 289

 

Puhuri Oy on tuulivoimaa kehittävä Kanteleen Voima Oy:n tytäryhtiö. Kopsan tuulipuiston lisäksi yhtiöllä on käynnissä Ketunperän hanke Raahessa, Vuohtomäen hanke Pyhäsalmessa sekä Parhalahden hanke Pyhäjoella sekä lukuisia esiselvityksiä mahdollisista tuulivoimapuistoista eri puolella Suomea

Kanteleen Voima Oy on lokakuussa 2006 perustettu sähköntuottaja, jonka liikevaihto on noin 35 M€. Yhtiön muodostavat 25 yksityis- ja kuntaomisteista suomalaista pientä ja keskisuurta energiayhtiötä. Kanteleen Voima omistaa Haapaveden turvelauhdevoimalaitoksen. Yhtiön palveluksessa on noin 40 henkeä, mutta yhteistyökumppaneineen yhtiö työllistää noin 300 suomalaista.